Samboavtal – Snabbt, billigt & superenkelt

Ett färdigt och gällande avtal för enbart 395kr!

Kostnadsfri trygghetskontroll
Smärtfria avtal
Kontakt inom 24h

Ett samboavtal är bra att skriva när du bor och lever tillsammans med en partner utan att ni är gifta. Då får ni nämligen ett tryggt avtal och vet vad som gäller vid en eventuell separation. Avtalet finns framförallt till för att skydda den ekonomiskt svagare partnern.

Det är frivilligt att skriva ett avtal och det är inte alla som gör det. Däremot är det alltid en god idé. Utan ett avtal gäller sambolagens bodelningsregler vid en eventuell separation. Dessa regler kan dock redigeras eller bortses ifrån om man istället väljer att skriva ett samboavtal. Med ett avtal kan ni dessutom förhindra en framtida konflikt.

Vem kan skriva ett samboavtal?

Enligt sambolagen är man i en samborelation om man är två personer som stadigvarande bor tillsammans och har ett kärleksförhållande. Då kan man välja att skriva ett samboavtal. Det går även bra att skriva avtalet redan innan man flyttar ihop. På så sätt är man redo innan inflytten. 

Eftersom man inte registrerar att man lever som sambor, så finns det inget specifikt datum då man anses vara sambor. Man brukar dock räknas som sambor efter att ha bott tillsammans i sex månader. Du kan alltså räkna med att sambolagen anses gälla från och med sex månader efter att ni har flyttat ihop.

Avtalet är det närmaste ett äktenskapsförord man kan komma som sambor. Man räknas dock inte som sambor om man är två vänner som bor tillsammans eller om en av partnerna är gift. Det är just kärleksförhållandet som avgör om man är sambo eller inte. Det går alltså inte att skriva ett samboavtal om man är två vänner som bor tillsammans eftersom man inte omfattas av sambolagen.

Samboavtal

Vad omfattas av samboavtalet?

Ett samboavtal skrivs vanligtvis för att de två partnerna ska veta vad som gäller vid en separation. Man vill helt enkelt ha en fast vägledning för att kunna undvika bråk när man flyttar isär. Eftersom sambor inte är gifta, så omfattas man inte av den lagstiftning som gäller för gifta par som bor ihop.

Det är avtalet som styr vad som sker med bostaden och bohaget. Allt som har införskaffats för gemensamt bruk ska räknas med. Det spelar ingen roll vem som har betalat för de olika ägodelarna. Allt från sängen till hushållsprylarna inkluderas i avtalet, oavsett vem som har betalat mest.

Saker som inte har en direkt koppling till sambornas bostad räknas inte med och omfattas inte av avtalet. Hit räknas bland annat bil, husbil, båt och pengar på banken. Istället är det ägaren som får behålla detta.

Vad gäller för vår bostad?

När ni skriver ett avtal så kan ni själva bestämma vilken eller vilka egendomar som ska eller inte ska omfattas av avtalet. De egendomar som omfattas av avtalet omfattas av bodelningsregistret. Då styr avtalet vad som ska ske med bostaden eller egendomen om ni separerar.

När ni separerar så ska ni enligt avtalet dela lika på alla saker som ni har införskaffat för gemensam användning. Hit räknas bostad och bohag, det vill säga allt från lägenhet till möbler och inredningsprylar.

Samboavtal villa

Om ni har ett samboavtal och bor i villa, då kan ni bestämma vem som ska få bo kvar i villan om ni separerar. Detta skrivs sedan in i avtalet. Det är extra bra att ha ett avtal om ni bor i en villa där den ena partnern har betalat mer för bostaden vid köpet.

Om den ena partnern har köpt villan innan ni blev tillsammans, då räknas villan inte in i samboavtalet. Här får ägaren behålla hela bostaden eftersom den inte köptes för gemensamt bruk. Samma regler gäller för en bostadsrätt.

Samboavtal hyresrätt

Om ni har ett samboavtal och bor i en hyresrätt, då kan bostaden övertas av den ena partnern vid en bodelning. Det kan ske om partnern anses ha bättre rätt till lägenheten, även om den inte står med på hyreskontraktet. En viktig faktor här är om ni har gemensamma barn.

Det som krävs för en övertagning vid bodelningen är att den partnern som ska överta bostaden bor i hyresrätten när kontraktet löper ut. Ni kan alltså inkludera en hyresrätt i samboavtalet.

Samboavtal bostadsrätt

Planerar du och din partner att köpa en bostadsrätt tillsammans? Då är det bra att ha koll på vad sambolagen säger angående en gemensamt införskaffad bostad och vad som sker vid en eventuell separation.

Om ni av någon anledning inte vill följa denna lagens regler så kan ni istället skriva ett eget samboavtal. Då står avtalet över lagen eftersom ni båda har författat och skrivit under avtalet.

Så, vad gäller då med en bostadsrätt i ett samboförhållande? Om en bostadsrätt ägdes av den ena sambon innan samboförhållandet inleddes så ska denna sambo behålla bostaden vid en separation. Egendomar som tas med in i ett förhållande räknas nämligen som enskild egendom istället för samboegendom.

Om sambor köper en bostadsrätt tillsammans så har båda parter rätt till lika mycket, det vill säga halva bostadens värde. Vid ett köp av ett gemensamt boende så spelar det ingen roll om den ena sambon har lagt in en större kontantinsats än den andra. Bostaden ska alltid delas lika på såvida det inte finns ett samboavtal som reglerar hur pengarna ska fördelas.

Övertagande av bostad vid separation

Det finns vissa situationer då ett övertagande av bostadsrätten kan vara möjlig. Det kan vara så att den sambo som inte äger lägenheten kan ha rätt att överta den om denne visar sig ha större behov av bostaden. En övertagning sker då genom att den sambo som ska överta bostaden betalar ett marknadspris till den sambo som faktiskt äger bostaden. Ett större behov kan bland annat innebär hemmaboende, gemensamma barn. Även om den ena parten köpt bostadsrätten så kan alltså den andra parten ha rätt till den.

Avtal för sambor vid arv

Det är viktigt att ha koll på att sambor inte har någon automatisk arvsrätt. Det får man först när man gifter sig med sin partner. Det gäller även om man har gemensamma barn.

Samboavtalet gäller vid arv, det vill säga att om ena partnern dör så får den efterlevande partnern behålla hälften av den gemensamma egendomen, inklusive bostad och bohag. Om ena partnern avlider, så sitter alltså dess sambo inte i orubbat bo. Det är ett bra tips att komplettera avtalet med ett testamente för att skydda sambon ekonomiskt vid dödsfall. Ett testamente kan enkelt skrivas online.

Så skriver ni ett samboavtal

Ett samboavtal är ett bindande juridiskt dokument. Det kan både inkludera och exkludera viss egendom vid en framtida separation och bodelning.

Ni behöver inte skriva ett avtal vid en bestämd tidpunkt. Det kan nämligen skrivas både innan ni flyttar ihop och under tiden ni bor tillsammans.

Om ni separerar, då räknas all den gemensamma egendom ni hade den dagen då ni separerade. Man har ett år på sig att begära en bodelning efter separationen.

Avtalet ska alltid vara skriftligt och det ska dessutom signeras av bägge parter. Det behöver inte registreras hos Skatteverket.

Detta ska ingå i ett avtal

Det kan kännas smart att använda en mall för samboavtal, då vet ni att all viktig information kommer med. Det bästa är dock alltid att kontakta en jurist så att ni vet att avtalet är rätt och riktigt. I avtalet bör följande information framgå:

  • Vilka ägodelar/egendomar som ska inkluderas i en bodelning
  • Vilka ägodelar/egendomar som inte ska inkluderas i en bodelning
  • Specifika ägodelar/egendomar som en parter har rätt till
  • Vad som ska ske med bostaden

När ni skriver ett avtal har ni alltså chansen att inkludera vilka ägodelar som ska vara er enskilda egendom.

När ska avtalet skrivas?

Ett avtal ska alltid skrivas gemensamt. Det är viktigt att samborna är överens om innehåller och att båda är nöjda med resultatet.

Det spelar ingen större roll när avtalet skrivs, utan det kan skrivas när samborna känner sig redo. Det är viktigt att allting i avtalet blir rätt och att båda blir nöjda, speciellt med tanke på att avtalet står över reglerna i sambolagen.

Ett gemensamt avtal kan skrivas:

  • Innan ni har flyttat ihop
  • Efter ni har flyttat ihop

Det är alltid bra att skriva ett avtal så att ni vet vad som gäller vid en separation, men avtalet måste inte författas innan ni flyttar ihop. Det kan istället skrivs under själva relationen när ni redan bor ihop. Det finns alltså ingen anledning att stressa fram samboavtalet, speciellt om ni inte ska göra några större ekonomiska utsvävningar som att köpa en bostad tillsammans.

Vad säger sambolagen?

Vid en separation kan det vara bra att vända sig till lagboken om det är oklart vilka regler det är som gäller. Här finns det nämligen tydliga riktlinjer för vad som ska ske vid en separation. Det som gäller är sambolagen. I denna lag regleras vad som gäller när ett förhållande tar slut och de två parterna flyttar isär. Det som lagen bland annat hanterar är hur tillgångar ska fördelas vid en separation.

Det är bra att läsa sambolagen för information om bodelning. Vad gäller egentligen när den ena parten har köpt olika saker till bostaden som den andre inte har betalar sin halva av?

I enlighet med sambolagen måste den ena sambon begära en bodelning inom ett år från och med det att man har flyttat isär. Under delningen ska all samboegendom fördelas jämlikt.

Vad räknas som samboegendom?

Låt oss kika på vad samboegendom innebär. Vi har redan nosat på detta ämne tidigare i artikeln, men det är alltid bra med en upprepning. Samboegendom innebär den gemensamma bostaden samt det gemensamma bohaget.

Det finns dock ett krav och det är att bostaden ska ha förvärvats för gemensamt användande. Den ska ha alltså införskaffats tillsammans, oavsett om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Vad ingår inte i samboegendomen?

Det finns vissa saker som inte ingår i samboegendomen, allt enligt den lagtext som finns i sambolagen. Det som inte ingår är till exempel:

  • Gåva som mottagits med villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda
  • Testamenterad egendom som mottagits med villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda
  • Ärvd egendom som mottagits med villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda

För att något inte ska ingå enligt lagen så ska det alltså tydligt framgå att egendomen är villkorad och endast ska tillhöra den parten som mottar den.

Gäller avtalet vid en bodelning?

Många skriver ett samboavtal för att underlätta inför en eventuell kommande separation och bodelning. Genom att ha ett tydligt avtal så blir det enklare att dela upp alla ägodelar och egendomar som finns i hemmet.

Samboavtalet gäller istället för en bodelning. Om det finns ett avtal så sker det alltså ingen vanlig bodelning, utan det är istället avtalet som ska följas. Vid många separationer är det bra att ha ett avtal att följa. Då blir det enklare att skiljas som vänner och undvika bråk och diskussioner om vem som har rätt till vad.

Om sambor upprättar ett samboavtal så kan man frångå de regler som står i sambolagen angående bodelning. Avtalet har helt enkelt företräde framför lagen. Det är därför viktigt att det är gemensamt beslut att skriva avtalet och att båda sambor är nöjda med innehållet.

Om den ena av samborna inte är nöjd med avtalets innehåll så ska det inte skrivas under. Ta istället en ny diskussion om vad som ska ingå så att avtalet blir rättvist. Avtalets syfte är trots allt att skapa en så rättvis uppdelning som möjligt av den gemensamma egendomen.

Vad gäller vid ett dödsfall om det finns ett testamente?

Vad händer egentligen med samboavtalet vid ett dödsfall? Är det den avlidnes testamente eller samboavtalet som har företräde enligt lagen?

Till att börja med finns det ingen lagstadgad arvsrätt mellan två sambor. En sambo ärver alltså automatiskt inte sin partner om denna avlider. Det är alltså en stor skillnad mot om man har ingått ett äktenskap.

Vid ett förhållande så har den efterlevande sambon endast rätt att få ut hälften av samboegendomen vid ett eventuellt dödsfall. Vid den bodelning som följer dödsfallet får den efterlevande sambon då halva den gemensamma bostaden och halva det gemensamma bohaget.  Det andra halvan fördelas mellan den avlidnes arvingar, i första hand dennes barn.

Om det däremot finns ett testamente så ändras spelreglerna vid ett dödsfall. Det går att skriva ett inbördes testamente om att den efterlevande sambon har rätt att ärva hela kvarlåtenskapen. Den avlidnes arvingar har dock fortfarande rätt till sin arvslott.

Ett samboavtal gäller även vid dödsfall, så redan i detta avtal kan det noteras vem som ska få vad, både vid en separation och vid ett dödsfall.

Använd en gratis mall för ditt avtal

Ni kan kontakta en jurist för att skriva ett avtal, men det går också bra att göra det på egen hand. Det finns nämligen inte så många regler att följa, så det är svårt att misslyckas med avtalet.

Det finns många mallar att tillgå, så använd gärna en gratis mall så att avtalet blir rätt utformat. Att använda en mall är alltid ett bra val, oavsett om det gäller ett testamente, ett äktenskapsförord eller ett samboavtal. Om den är gratis så är det dessutom mycket kostnadseffektivt.

Sambos kan även använda sig av en avtalstjänst för att skriva samboavtalet. På så sätt blir det ännu enklare att få till ett giltigt avtal. Det finns många tjänster på internet som erbjuder avtal till ett lågt pris. På så sätt behöver du inte boka tid hos en jurist för att skriva avtalet.

De formkrav som gäller vid ett samboavtal är:

  • Avtalet ska vara skriftligt
  • Båda sambos ska ha undertecknat det
  • Avtalet ska dateras

Samboavtalet behöver inte bevittnas och skrivas under av vittnen. Det räcker med att du och din partner skriver under det tillsammans.

Kan man ändra avtalet?

Det går bra att ändra samboavtalet under tidens gång. Avtalet kan alltså ändras i takt med att livet förändras. Kanske ska ni köpa en bostad och vill därför skriva in detta i avtalet.

Eftersom avtalet kan ändras och därmed bytas ut så är det extra viktigt att det dateras. Om det finns flera olika avtal så är det avtalet med senast datering som gäller.

När ett avtal upprättas så bör det finnas två kopior så att vardera sambo får varsin kopia. Om ett nytt avtal upprättas så går det bra att riva det gamla och slänga det. Det är viktigt att komma ihåg att alla ändringar måste ske gemensamt. Det går alltså inte att upprätta ett nytt avtal på egen hand utan att den andra sambon vet om det.

Vad är bäst – Sambolagen eller ett eget avtal?

Sambolagen har skapats för att skydda gemensamma intressen vid en separation. Båda parterna ska kunna känna att de går ur samboförhållandet med lika mycket i sin kappsäck. Det ska alltså inte kunna vara så att en person får hela det gemensamma bohaget medan den andra personen går lottlös.

Sambolagen används alltid vid en separation, så vida den inte har avtalats bort. Ni kan nämligen skriva ett eget samboavtal innan eller under er relation. Men, vad är egentligen det bästa alternativet?

Vad som är bäst är svårt att svara på. Det beror mycket på hur familjekonstellationen ser ut och vad som införskaffas till det gemensamma bohaget. Har ni gemensamma barn eller barn från tidigare förhållanden? Bor ni i den ena sambons bostad eller ska ni köpa en gemensam bostad? Går ni in med lika mycket i kontantinsats eller betalar den ena personen mer än den andra? Det finns alltså många omständigheter som påverkar vad som är bäst för just er

Båda samborna bör läsa på om hur ett avtal fungerar och därmed fundera på vad som är bäst i just er situation. Låt oss kika på lite olika situationer och exempel.

Vid köp av bostadsrätt

Om ni ska köpa en gemensam bostadsrätt kan det vara bra att skriva ett avtal. Det gäller speciellt om den ena personen betalar en mycket högre kontantinsats än den andre. Utan ett avtal som bevisar vem som har betalar vad kommer nämligen hela bostadens värde och vinst att delas lika enligt lagen. Den part som betalade en högre kontantinsats kommer då att förlora dessa pengar.

Vid separation och uppdelning av hemmet

Vid en separation är det mycket bra att ha avtalet till hands för att undvika diskussioner om mitt och ditt. På så sätt är det enkelt att fördela den gemensamt införskaffade egendomen. Utan ett avtal är det istället sambolagen som ska följas och bodelningen måste ske inom ett år från dess att separationen är ett faktum.

Skriv ett avtal online

Med dagens moderna teknik är det enklare än någonsin att skriva ett samboavtal. Det samma gäller om du vill skriva ett testamente eller liknande. Det går helt enkelt att göra online på nätet och det tar inte särskilt mycket tid i anspråk. 

Hur går det då till att skriva ett avtal på nätet? Jo, det hela sker i tre enkla steg.

  1. Välj en tjänst – Välj den tjänst du vill använda för att skriva avtalet. Det finns många att välja mellan med ett riktigt bra pris.
  2. Fyll i ett formulär – Fyll i det formulär som finns på sidan och uppge exakt vad som ska ingå i avtalet och vem som ska få vad vid en separation.
  3. Betala & signera – Betala för att avtalet ska skrivas och signera det med ditt BankID. Även din sambo ska signera med sitt BankID så att båda har godkänt innehållet. När avtalet är underskrivet så är det giltigt.

Det går givetvis även bra att använda en mall istället. Det är ett ännu mer kostnadseffektivt val. Formkraven är få och enkla att uppnå. Det är dock ofta ännu enklare och smidigare att ta hjälp med avtalet.

Vanliga Frågor & Svar om Samboavtal