Vad är ett samboavtal?

Planerar du att flytta ihop med din partner och bilda ett gemensamt hem? Ingen koll på vad sambolagen säger? Då kan det vara bra att skriva ett avtal om vad som ska ske med det gemensamma bohaget vid en eventuell separation. På så sätt undviker ni onödiga bråk om vem som har rätt till vad. Därför ska vi nu svara på frågan: ”Vad är ett samboavtal?”

Det är nämligen denna sortens avtal som skrivs för att bestämma vem som ska få vad av de gemensamma samboegendomarna. Såväl möbler som själva bostaden kan skrivas in i avtalet. Låt oss därför kika lite närmare på hur avtalet kan se ut och vad det ska innehålla.

Vad ska ett samboavtal innehålla?

Ett samboavtal reglerar vem som ska få vad vid en eventuell separation. Denna sortens avtal kan användas om ni ska flytta ihop utan att gifta er. Generellt anses man vara sambor om man har bott ihop i sex månader och har ett kärleksförhållande. Avtalet kan därför inte användas av två vänner som flyttar ihop.

Du och din partner bestämmer själva vad som ska skrivas in i avtalet. Ni kan till exempel skriva vad som ska hända med den gemensamma eller enskilda bostaden. Det gäller oavsett om det är ett hus, en bostadsrätt eller en hyresrätt. Det är nämligen inte automatiskt så att den som har köpt bostaden eller står på kontraktet får den efter en separation.

Ni kan även avtala bort en rättvis uppdelning av samboegendomen om det är så att den ena parten betalar mer än den andra. Det man tar med sig in i samboskapet räknas vanligtvis inte in i den gemensamma samboegendomen. Det anses istället vara enskild egendom.

När ska avtalet skrivas?

Samboavtalet kan skrivas innan du och din partner flyttar ihop, men det går även bra att skriva ett avtal när ni redan bor tillsammans. Avtalet kan även skrivas inför en separation för att göra bouppdelningen enklare och mer tydlig för alla inblandade.