Hur vet man om det finns ett testamente?

När någon närstående avlider, då kan frågan om det finns ett testamente uppstå. Kanske har du och den nu avlidne pratat om att skriva en sista vilja. Det är många som tycker om tanken på att skriva ett dokument över hur alla tillgångar fördelas mellan familj, vänner och organisationer. Då uppstår det inga bråk när arvet ska fördelas.

Men om du inte vet med dig att en handling har upprättats, hur ska du då få reda på om det finns ett dokument som reglerar arvet?

Ett testamente behöver inte registreras

Enligt svensk lag så finns det inget krav på att ett testamente måste registreras. Man behöver alltså inte skicka in det till Skatteverket eller liknande. Därför finns det inget bevis på att ett dokument som reglerar arvet finns, såvida ingen känner till dess existens.

Testatorn, alltså den person som skriver dokumentet, bestämmer själv var det ska förvaras. Det kan därför förvaras i hemmet. Det finns också vissa advokatbyråer och företag som erbjuder trygg och säker dokumentförvaring. Om ni misstänker att det finns ett testamente men inte hittar något i hemmet, då kan det därför vara värt att kontakta de företag som erbjuder dessa tjänster.

Endast originalkopian är giltig

Man kan alltså inte veta säkert om det finns ett testamente om man inte har pratat med den avlidne om var det förvaras. För att hitta ett eventuellt dokument så kan du höra dig för bland den avlidnes vänner och bekanta för att fråga om de har ställt upp som vittnen.

Det är bara originalkopian som är giltig. Om dokumentet förvaras utanför hemmet så är det många som förvarar en kopia hemma. Kopian kan dock inte användas som bevis på hur arvet ska fördelas. Om du hittar flera olika dokument så är det alltid den senaste versionen som är giltig.

Är du intresserad av att veta vad ett specifikt testamente innehåller? Då kan du få reda på det när personen i fråga har avlidit och bouppteckningen har gjorts. Då blir nämligen innehållet en offentlig handling.

Var i god tid med testamentet för att slippa krångel, vill du ha hjälp med testamentet så hittar du mer information om det här.