Vad gäller vid skilsmässa utan äktenskapsförord?

Vid en skilsmässa så ska det ske en bodelning. Det vill säga att makarna delar upp den egendom och de tillgångar som finns i enlighet med svensk lagstiftning. Det går att skriva äktenskapsförord för att säkra att viss egendom förblir enskild egendom. Men vad gäller vid skilsmässa utan äktenskapsförord?

Vad är giftorättsgods?

Vid äktenskap så kommer all egendom som makarna tar med sig in i boet bli det som kallas för giftorättsgods. Det spelar ingen roll om det rör egendom som en make har haft innan äktenskapet och som kanske ärvts från föräldrar och tidigare generationer.

Med ett äktenskapsförord går det att förtydliga att viss egendom är enskild. Då kommer den inte att bli till giftorättsgods. Allt annat som inte finns med i ett äktenskapsförord är alltså giftorättsgods och ägs gemensamt av makarna.

Notera att giftorättsgods är saker som:

  • Arv
  • Testamente
  • Gåvor

Vad gäller vid skilsmässa utan äktenskapsförord?

Enkelt sagt så ska makarna dela all egendom lika vid en skilsmässa utan äktenskapsförord. Vid ett dödsfall så får den överlevande maken dela giftorättsgodset med den avlidnes arvingar.

Observera att lagen för sambor är annorlunda

Notera att sambor inte behöver skriva äktenskapsförord eller testamente för att skydda egendom vid separation eller dödsfall. Sambor har inte arvsrätt efter varandra och måste skriva ett testamente för att ändra på detta. Dessutom rekommenderas sambos att skriva samboavtal.

Ett praktiskt exempel på vad som gäller vid skilsmässa utan äktenskapsförord

Låt oss säga att din pappa gifter sig för andra gången med en kvinna som äger en gård i Småland samt dyra guldsmycken från sin släkt. Din pappa äger en lägenhet och de säljer denna lägenhet och flyttar ihop på gården.

Efter tio års äktenskap går din pappa bort. Det visar sig att det inte finns något äktenskapsord och heller inget testamente som talar om hur deras giftorättsgods ska fördelas. Det är betyder i praktiken att du, och dina syskon som är barn till din pappa, har rätt till hälften av gården samt hälften av de dyra smyckena.

Du har själv precis skiljt dig och gifter efter en tid om dig med en ny partner. Nu skriver du ett äktenskapsförord om att ditt arv från din pappa är din enskilda egendom. Då du några år sedan skiljer dig så kommer det du ärvde att tillfalla dig och inte delas lika då detta inte är giftorättsgods.